Det finns massvis med glassrecept, men här kommer min absoluta favorit. En kokt glass!
Vaniljglass med jordgubbar och Prosecco
Ingredienser
Vaniljglass
- 1 liter kaffegrädde eller hälften vispgrädde & mjölk
- 1 vaniljstång
- 8 äggulor
- 1,5 dl socker 125 gr
Marinerade jordgubbar
- 1 ask jordgubbar ca 500 g
- 1 dl vatten
- 1,5 dl socker
- 0,5 citron i skivor
- Prosecco
Instruktioner
Vaniljglass
- Dela vaniljstången på längden och lägg tillsammans med grädden i en kastrull.
- Låt grädden koka upp och låt sjuda i 2-3 minuter medan ni vispar ihop ägg och socker i en bunke.
- Häll hälften av gräddkoket över äggulorna och rör om.
- Häll sedan tillbaka äggblandningen i kastrullen med resten av grädden.
- Låt sjuda till 82° (mät temperaturen med en digital kökstermometer).
- Sila upp glassmeten i en bunke eller form och låt svalna.
- Häll ner massan i glassmaskinen och kör tills glassen är krämig och len.
Marinerade jordgubbar
- Koka upp vatten,socker och citron till sockerlagen och låt svalna.
- Skiva jordgubbar och lägg i en skål eller liten form.
- Häll över sockerlagen och låt stå under tiden man kör glassen i maskin.
- Vid servering stänker ni över Prosecco på jordgubbarna och serverar med nyvevad vaniljglass.