Spaghetti Carbonara
Ingredienser
- 250 g Pancetta skuret i mindre tärningar
- 2 vitlöksklyftor grovt krossade
- 2 stora ägg
- 75 g pecorino
- 400 g spaghetti bronsvalsad
- Salt och svartpeppar från kvarn
Instruktioner
- Koka upp ca 5 liter vatten med 2 msk salt, lägg i spaghettin och koka tills ”al dente.”
- Hetta upp en stor stekpanna, torrstek pancetta och vitlök på medelhög värme tills fläsket smälter ut fettet i stekpannan. Här behövs alltså inget annat fett vid stekning än det som pancettan ger ifrån sig.
- Vispa upp äggen med ca 50 g riven pecorino i en skål, salta och peppra.
- Sila av spaghettin, spara lite av pastavattnet.
- Tillsätt spaghettin i stekpannan med lite av pastavattnet, låt koka ihop och sväng runt.
- Ta av pannan från värmen, rör i äggblandningen och blanda runt alltsammans ordentligt i den varma stekpannan tills det blir krämigt.
- Lägg upp på tallrik och riv över pecorino, dra över ett par rejäla varv med svartpeppar och servera direkt.
Anteckning
För ”al dente” pasta så korta ner koktiden ca 2-3 minuter av vad anvisningen på paketet säger. Pastan ska ju oftast svängas runt i den varma såsen innan servering.