Våga testa färsk gristunga. Det är billig mat som blir otroligt mört!
Ölbräserad tunga med stompade rotfrukter
Ingredienser
- 2 Färska eller rimmade svintungor
- 4-5 skalade potatisar
- 2 skalade gula lökar
- 2 skalade morötter
- 1 flaska julöl Ale, 33 cl
- 4 dl vatten eller buljong
- 1 knippe färsk timjan
- 8 kryddpepparkorn
- 2 lagerblad
- 1 tsk salt
- 2 msk smör till att stompa rotfrukterna med
- salt och svartpeppar till smaksättning
- olivolja till stekning
Instruktioner
- Lägg alla ingredienser i en tryckkokare och låt småputtra i ca 30-35 minuter.
- Sänk trycket och ta av locket på grytan. Lyft upp köttet och timjankvistarna på en tallrik.
- Koka upp potatis och grönsaker och koka in buljongen tills hälften återstår. I med 2 matskedar smör, gaffla/moffa alltsammans med en potatisstöt.
- Smaksätt med salt, peppar och ev lite mer timjan. Håll varmt!
- Dela tungorna på längden, hetta upp en stekpanna med olivolja och stek tungorna krispiga och en härlig karamelliserad stekyta. Smaksätt med salt och peppar .
- Servera med rotfruktsstompet och en klick grov senap!