En italiensk klassiker som jag serverar med en skönt grön lökdressing.
Receptet är hämtat från min kokbok ”Käka gott månad för månad”.
Melanzane med lökörtsallad
Ingredienser
- 2 auberginer
- 1 zucchini
- 1 burk tomatsås (425 g)
- 0,5 knippe basilika
- 1 mozzarella (125 g)
- 1,5 dl riven parmesan
- olivolja och salt
SALLADSDRESSING
- 0,25 huvud grönsallad
- 1 knipplök
- 1 knippe kruspersilja
- 0,5 dl olivolja
- 0,5 dl rapsolja
- saften från 1 citron
- tabasco och salt
TILL SERVERING
- resten av salladen till dressingen, basilikablad och lite skalad silverlök
Instruktioner
- Börja med att sätta ugnen på 200 grader.
- Skiva auberginer och zucchini i 0,5–1 cm tjocka skivor, salta dem och lägg i en skål. Låt stå sisådär 30 minuter.
- Bryn/stek aubergineskivorna i omgångar i en torr stekpanna tills de får färg. Tillsätt sen lite olivolja mot slutet. Japp, ni hörde rätt, torr stekpanna! Fin färg får de i en torr het panna, olivoljan i slutet är för smaken.
- Varva aubergine, zucchini, tomatsås, basilikablad, skivad mozzarella och parmesan i en smord ugnsform. Spara lite parmesan till toppen.
- Kasa in i ugnen och tillaga ca 25 minuter.
UNDER TIDEN…
- Blanda alla ingredienser till dressingen, mixa med en stavmixer till en grön, slät och lite tjockare dressing.
- Bryt resterande sallad i bitar och blanda med basilika och dressing.
- Toppa salladen med tunt skivad silverlök.