En fantastiskt god ryggbiff med ännu godare tillbehör. Servera gärna tillsammans med syltade tomater.
Helstekt oxryggbiff med hasselbackspotatis & rödvinssås
Ingredienser
- 800 g hel oxryggbiff
- smör och olivolja till stekning
- havssalt
- svartpeppar ur kvarn
Hasselbackspotatis
- 1 påse delikatesspotatis ca 800 g
- 4 msk olivolja
- 2 msk ströbröd
- salt, svartpeppar ur kvarn
Rödvinssås
- 1 rödlök
- 3 vitlöksklyftor
- 1 morot
- 1 palsternacka
- 1 skiva rökt fläsk
- 6 dl rödvin
- 5 dl oxbuljong
- 3 msk msk japansk soja
- 2 msk msk olivolja
- 3-4 msk osaltat smör
- salt, svartpeppar ur kvarn
- ev 1 msk maizena till redning
Instruktioner
- Värm ugnen till 130 grader.
- Bryn köttet i smör och olja i en panna. Salta och peppra. Lägg köttet på ett ugnsgaller med en plåt under så att köttsaften kan droppa ner på plåten. Stick in en stektermometer och stek färdigt i ugnen tills innertemperaturen är 54–56 grader för ett fint rosa kött.
- Ta ut köttet och låt det vila medan du gör potatisen och såsen klar.
Hasselbackspotatis
- Värm ugnen till 200 grader.
- Använd en liten vass kniv för att skära tunna skåror i potatisen, men inte helt igenom. Lägg potatisen i en skål med olivolja, ströbröd, salt och peppar och rör om tills den är väl täckt. Häll över i en ugnsform med skårorna uppåt och stek i 35–40 minuter tills potatisen är gyllene och krispig.
Rödvinssås
- Skala och skär lök, vitlök, rotfrukter och rökt fläsk i tärningar. Bryn alltsammans i en tjockbottnad gryta med olivolja och 1 msk smör, häll på vinet och låt småkoka i cirka 10 minuter. Tillsätt buljong och soja och låt koka ner tills hälften återstår, i 25–30 minuter.
- Sila och smaka av såsen med svartpeppar och salt och montera ner resten av smöret. Red eventuellt såsen med maizena utrörd i lite vatten om du vill ha en tjockare sås.