Hälleflundra med vitvinssås och gaffelmosade ärtor

22.1K

Dags för nyårsmeny! Till varmrätt tycker jag vi kör på en magiskt god hälleflundra med vitvinssås gjord på egen fiskfond.

Hälleflundra med vitvinssås och gaffelmosade ärtor

Portioner 4

Ingredienser

  • 4 bitar hälleflundra à 250-280 g
  • 1 liter vatten
  • 1 dl salt

Fiskfond (gör dagen innan):

  • 1 kg fiskskrov från plattfisk kolla med er fiskhandlare
  • 2 gula lökar i skivor
  • 50 g rotselleri skuren i bitar
  • 10 grovt krossade vitpepparkorn
  • 2-3 kvistar persilja
  • 3 lagerblad

Vitvinssås:

  • 2 schalottenlökar tunt skivade
  • 1 knippe persiljestjälkar
  • 2 msk smör
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 3 dl fiskfond
  • 4 dl vispgrädde
  • 1-2 msk crème fraiche
  • vit- eller svartpeppar ur kvarn

Ärtor:

  • 250 g gröna ärtor
  • 3 msk smör
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 1 liten näve hackad persilja
  • Salt och vitpeppar från kvarn

Instruktioner

Fiskfond (dagen innan)

  • Skölj ben och eventuellt huvud i rikligt med kallt vatten. Lägg i en rymlig kastrull tillsammans med lök, selleri och kryddor. Häll på kallt vatten så att det nästan täcker och koka upp långsamt. Skumma av noga.
  • Sjud i 10–15 minuter. Sila sedan av fonden och låt reducera ca 1/3.

Förbered fisken

  • Blanda salt och vatten (kallt) och lägg ner fisken. Låt ligga i ca 15-20 minuter.
  • Ta upp och låt den torka av på ett papper. Ställ in i kylen medan vi gör iordning tillbehören.

Vitvinssås

  • Fräs lök och persiljestjälkar i smör till det blir mjukt men inte tar färg.
  • Häll på vitt vin – koka ner ett par minuter, slå på fiskfond och låt koka ner till hälften.
  • Häll på grädden och låt koka ner ytterligare till hälften återstår.
  • Sila såsen och mixa upp den med crème fraiche, smaksätt med salt och vitpeppar. Håll varmt!

Ärtor

  • Tina ärtorna och slunga dem med smöret i en kastrull. Smaka av med salt och peppar och mosa dem med en gaffel. Vänd ner lök och persilja precis innan servering.

Tillagning av fisken och servering

  • Sätt ugnen på 150° och vanlig stilla värme. Ringla lite olivolja i en ugnsform och lägg på fisken. Sätt in formen och sänk värmen till 120°. Baka fisken till en innertemperatur på ca 40-42 grader. Använd termometer för att få den riktigt bra.
  • Servera hälleflundran med gaffelmosade ärtor, nyskummad vitvinssås och pressad potatis.
Måltid: Huvudrätt
Kök: Internationellt
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB