Njut av en svalkande gul gazpacho i sommar. Servera med lite grillade räkor och skölj ner käket med en fantastisk gurk- och citronlemonad.
Gul Gazpacho med riven fryst fetaost
Ingredienser
- 1 jalapeño eller gul dutch chili
- 3 gula paprikor
- 500 g gula tomater
- 1 slanggurka
- 0,5 silverlök
- 1 vitlöksklyfta
- 0,75 dl gräsig olivolja
- 2 dl vitt torrt vin
- 3 dl kallt vatten
- 2 msk äppelcidervinäger
- 1 tsk salt
- 2 krm sellerisalt
- 2 krm rökt paprikapulver
Smaksättning
- saften från 1 citron
- 3-4 stänk grön tabasco
- 150 g fetaost
- 0,5 kruka basilika
- olivolja
Instruktioner
- Lägg in fetaosten i frysen.
- Rosta jalapeño och paprika över gaslåga eller i ugnen på grill tills de är helt svarta.
- Lägg dem i en plastpåse och knyt åt. Låt dem ligga 10-15 minuter och sen kan ni lätt torka/pilla bort det brända skalet.
- Skala och skär ner gurka och löken i mindre bitar och lägg i en stor skål/bunke.
- Skär ner tomater, paprika och jalapeño i bitar och blanda med gurka och lök i bunken.
- Häll på olivolja, vitt vin, vatten, kryddor samt äppelcidervinäger. Blanda runt och låt gärna stå att dra åt sig smakerna minst 3-4 timmar eller gärna över natten.
- Mixa soppan, gärna lite grovt för en härlig bitig konsistens.
- Smaksätt soppan med citronsaft, grön tabasco och justera med lite extra salt eller citronsaft om det behövs.
- Servera soppan iskall med riven fryst fetaost, lite stänk av en god olivolja och plockade basilikablad