En mustig linsgryta med självförtroende (& fantastiska orientaliska kryddor).
Daal (kryddig linsgryta)
Ingredienser
- 2 schalottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 2 stänger blekselleri
- 2 morötter
- olivolja till stekning
- 1 tsk malen ingefära
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk koriander
- 1 tsk gurkmeja
- 0,5 tsk kardemumma
- 0,5 tsk kanel
- 1 tsk sambal badjak
- 1 msk tomatpuré
- 2,5 dl torkade röda linser
- 0,5 tsk salt
- 6 dl grönsaksbuljong eller vatten
- Pitabröd och Basmatiris till servering
Instruktioner
- Finhacka schalottenlök och vitlök, Skala och skär ner selleri och morötter i tärningar.
- Fräs alltsammans i en gryta med olivolja. Tillsätt alla kryddorna och tomatpurén, fräs ett par minuter till så kryddorna blommar ut.
- Lägg ner linser och salt i grytan och häll på buljongen. Låt småputtra i cirka 20 min tills vätskan kokat in och linserna är mjuka.
- Koka riset enligt anvisningar på paketet. Grilla på pitabröden i ugnen och servera tillsammans med den heta mustiga linsgrytan.
Anteckning
Hacka gärna över lite färsk koriander och mandel vid servering som ger den där extra kicken.