Go Back

Kroppkakor med smör och rårörda lingon

Måltid: Huvudrätt
Portioner: 4

Ingredienser

  • 1 sats gnocchideg

Fyllning

  • 200 g rimmat fläsk
  • 1 gul lök
  • 1 tsk krossad kryddpeppar
  • rapsolja eller smör till stekning
  • salt

Till servering

  • 100 g rumsvarmt smör

Rårörda lingon

  • 225 g lingon färska eller frysta
  • 1,5 dl strösocker

Instruktioner

  • Börja med lingonen. Låt frysta lingon tina. Blanda sedan lingon och socker och låt stå i cirka 20 minuter.
  • Skär fläsket i fina tärningar. Skala och finhacka löken. Bryn lök och fläsk ordentligt i olja eller smör i en stekpanna. Smaksätt med kryddpeppar.
  • Forma två tumtjocka längder av degen och skär dem i 2 cm tjocka skivor. Rulla varje skiva till en liten boll. Tryck till i mitten med tummen, lägg i lite fyllning och täpp igen hålet genom att forma potatismassan runtom.
  • Koka upp rejält med saltat vatten i en stor kastrull. Lägg i kroppkakorna och låt dem koka tills de flyter upp till ytan. Ta upp dem med en hålslev.
  • Rör smöret lite fluffigt. Eller rör inte alls utan bara klicka ut det rumsvarma smöret på de varma kroppkakorna.
  • Ät kroppkakorna varma med smör och rårörda lingon.