Go Back

Ossobuco på fläsklägg med gremolata

Måltid: Huvudrätt
Portioner: 4

Ingredienser

  • 2 kg färskt skivat fläsklägg ca 5 cm tjocka
  • smör och olja till stekning
  • ¼ rotselleri
  • 2 morötter
  • 2 gula lökar
  • 2 palsternackor
  • några kvistar timjan
  • 2 burkar krossade tomater à 400 g
  • 3 dl vitt vin
  • 6 dl vatten
  • 1,5 tsk salt
  • vit- eller svartpeppar ur kvarn

Gremolata

  • 3 dl finhackad persilja
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • rivet skal från 1 citron

Instruktioner

  • Skala och skär rotselleri, morötter, lök och palsternacka i mindre bitar.
  • Bryn fläskläggen i smör och olja i en rymlig gryta (gärna en gjutjärnsgryta).
  • Lägg ner sellerin, morötterna, löken, palsternackan och några kvistar timjan i grytan och låt alltihop fräsa tillsammans en liten stund.
  • Häll på de krossade tomaterna, vinet och vattnet. Lägg på locket och låt grytan sjuda på medelvärme i 1,5–2 timmar. Köttet är färdigt när det släpper från benet.
  • Blanda alla ingredienser till gremolatan och fräs dem hastigt i olivolja i en panna.