Go Back

Äppel Tarte Tatin med råcremé

Måltid: Efterrätt
Portioner: 4

Ingredienser

  • 5-6 fasta svenska höstäpplen
  • 100 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 4-5 smördegsplattor

Råcremé

  • 3 äggulor
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • finrivet skal och saft från 0,5 lime
  • 2,5 dl slövispad grädde

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 225°. Skala, och skär äpplet i grova klyftor.
  • Smält socker och smör till en karamell i en stekpanna. Lägg i äpplena och låt steka ytterligare ett par minuter.
  • Tryck ut smördegen över äpplena i stekpannan och vik in kanterna försiktigt.
  • Sätt in stekpannan i ugnen och grädda i 12-15 minuter tills smördegen puffat upp och blivit välgräddad.
  • Ta ur pajen ur ugnen och vänd den upp och ner på ett lock eller stort fat. Låt svalna!
  • Vispa äggulor, socker och vaniljsocker vitt och pösigt med elvisp, smaksätt med lime.
  • Vänd upp äggvispet med den slövispade grädden. Servera till äppelkakan.