Fattiga riddare med sparris, räkor och hollandaise
Måltid: Huvudrätt, Lunch
Servings: 4
Ingredienser
Riddare
2ägg
0,5dlvispgrädde
0,5dlmjölk
1nypasalt
4tjocka skivor surdegsbröd
smör till stekning
Hollandaise
1schalottenlök
200gsmör
3mskvatten
3mskpressad citron
3äggulor
salt
vitpeppar ur kvarn
några droppar worcestershiresås
Tillbehör
1knippegrön eller vit sparris
500-600gräkor med skal
Instruktioner
Riddare
Vispa ägg, grädde och mjölk lätt. Smaksätt med salt. Vänd bröden i äggblandningen och låt dem suga upp lite av den.
Stek riddarna på båda sidor i lite smör i en stekpanna. Håll dem varma.
Tillbehör
Koka sparrisen al dente i lättsaltat vatten i 2–3 minuter. Håll den varm.
Skala räkorna och ställ dem åt sidan.
Hollandaise
Skala och finhacka schalottenlöken. Smält smöret.
Koka vatten, citronsaft och lök i en kastrull tills hälften återstår. Ta kastrullen från värmen. Vispa ner äggulorna och fortsätt vispa över mycket svag värme eller över ett vattenbad till en fluffig sås.
Tillsätt det varma smöret droppvis under omrörning (såsen ska ha en temperatur på 45–50 grader). Vispa tills såsen tjocknar. Smaka av med salt och vitpeppar ur kvarn och några droppar worcestershiresås.
Servering
Lägg upp de varma riddarna på tallrikar. Lägg upp sparris och räkor på bröden, ringla över såsen och njut direkt.
Anteckning
Det allra bästa till fattiga riddare är en årgångschampagne med toner av rostat bröd och mogna äpplen. En mer plånboksvänlig variant som också funkar utmärkt är en Crémant d’Alsace. Det gör även ett torrt vitt vin på druvan Chenin Blanc från Loire.