Go Back

Blandade bönor med tryffelmajonnäs

Måltid: Lunch, Tillbehör
Portioner: 4

Ingredienser

  • 500 g blandade bönor t.ex. haricots verts, vaxbönor, brytbönor, borlottobönor, bondbönor, sockerärter
  • 1 finhackad schalottenlök

TRYFFELMAJONNÄS

  • 1 äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • rivet skal från 1 citron
  • 2 dl naturell olja t.ex. raps- eller majsolja
  • 1 tsk svart tryffelolja + ev färsk sommartryffel
  • blandade örter eller salladsblad t.ex. spenat, rucola, friséesallad

Instruktioner

  • Blanchera (se nedan) färska bönor eller köp frysta och låt dem tina.
  • Lägg äggulan i en skål tillsammans med senapen. Rör ner citronskalet och vispa sedan i oljan – lite i taget – tills det blir en tjock majonnäs.
  • Smaksätt majonnäsen med tryffeloljan och eventuellt lite riven färsk tryffel.
  • Blanda bönorna med majonnäsen och schalottenlöken. Salta och peppra.
  • Toppa med valfri ört eller sallad och eventuellt ännu mer riven färsk tryffel.

Anteckning

Blanchera betyder att man kokar upp vatten i en kastrull, slänger ner sin grönsak och låter vattnet snabbt koka upp igen. Häll sedan genast bort kokvattnet och ge grönsaken ett isbad. Då behåller den både sin krispighet och sin färg.