Go Back

Saltad vit sparris med citron

Ingredienser

  • 1 kg vit sparris
  • 6 dl vatten
  • 27 g salt utan jod
  • 1 citron
  • 2 skalade vitlöksklyftor

Instruktioner

  • Skala sparrisen och skär bort ändarna. Lägg i en superduperren burk.
  • Koka upp vattnet och låt det svalna. Blanda saltet med det ljumma vattnet.
  • Tvätta citronen och skiva den tunt. Ge vitlöken en smäll med kniven.
  • Tryck ner citron och vitlök i burken med sparrisen. Häll över lagen, den ska täcka sparrisen.
  • Låt sparrisen fermenteras 5–7 dagar i 18–20 grader. Öppna glasburken varje dag för att släppa ut koldioxidtrycket. Det kan pysa till, vilket är helt rätt.
  • Smaka på sparrisen efter 5 dagar, när du tycker att den är tillräckligt syrlig sätter du in den i kylen. Om du inte petar med fingrar eller använder smutsiga skedar i burken håller sparrisen 3 månader – fast hos mig tar den slut snabbt eftersom den är så god.