Go Back

Polpette med sardeller

Måltid: Huvudrätt
Portioner: 4

Ingredienser

  • 1 skalad gul lök
  • 1 skiva vitt bröd, franskbröd (30–40 g)
  • 1 ägg
  • 1,5 dl kaffegrädde
  • 1 tsk salt
  • 600 g blandfärs
  • 1 citron
  • 1,5 dl riven parmesan (spara 0,5 dl parmesan till servering)
  • nymalen svartpeppar

TOMATSÅS

  • 2 skalade vitlöksklyftor
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 sardellfiléer
  • 2 burkar hela san marzano tomater, 800 g
  • 1 knippe bladpersilja

Instruktioner

OK, köttbullen...

  • Ta fram en stor skål. Finhacka löken och skär bort kanterna på brödet. Lägg i skålen.
  • Ha i ägg, kaffegrädde, salt och några drag med pepparkvarnen.
  • Låt stå och ”sågga” till sig som jag alltid säger. Det ska bli en homogen massa typ. Låt stå 10 minuter ( då kan du börja med såsen )
  • Lägg färs, rivet citronskal, parmesan och persiljestjälkar i skålen. Va ? Du har ju köpt persilja ntill såsen ? Ta bara stjälkarna ( spara bladen alltså ), skär dem så fint du kan / hacka och blanda ner i färsen.
  • Forma köttbullar och lägg på en tallrik.

Såsen

  • Skiva vitlöken tunt och bryn den i oljan i en traktörpanna. Vitlöken ska bli gyllenbrun.
  • Ha i sardeller och tomater, låt koka 5 minuter.
  • Lägg ner köttbullarna och sätt på ett lock. Nu ska vi sjuda, allt ska gosa till sig 15–20 minuter.
  • När det är dax ! Hacka persiljebladen och strö dem och resten av parmesanen över köttbullar och sås.