Go Back

Grillad surdegstoast med bacon och jordnöts- & cashewsmör

Måltid: Huvudrätt, Lunch
Portioner: 4

Ingredienser

Crunchy jordnöts- & cashewsmör

  • 250 g osaltade jordnötter
  • 250 g naturella cashewnötter
  • 1 msk kokosolja
  • 1 msk kallpressad rapsolja
  • 2 msk japansk soya
  • 1 msk honung
  • 2 tsk rökt paprikapulver

Grillad surdegstoast

  • 4 skivor surdegbröd
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 4 rejäla skedar jordnöts-cashewsmör
  • 8-12 skivor vedrökt bacon, hyfsat tjocka
  • 0,5 citron till grillning
  • 8 solmogna skivade jordgubbar
  • 1 näve valfria salladskott
  • Salt och svartpeppar från kvarn

Instruktioner

Förbered jordnöts- & cashewsmöret

  • Sätt ugnen på 150° varmluft. Bred ut nötterna på en plåt eller ugnsform.
  • Rosta dem lätt mitt i ugnen 15–20 min, låt svalna.
  • Lägg rostade nötterna i en matberedare, alternativt stark mixer. Spara 125 g som ska hackas för att få ett mer chrunchy smör.
  • Mixa nötterna och stanna motorn då och då och skrapa ner nötmassan från kanten. Efter ca 5 min börjar smeten klumpa ihop sig till en boll, och därefter blir det krämigt och varmt av friktionen. Blanda ner kokosolja och rapsolja, samt smaksättningen. Blanda runt i mixern.
  • Tillsätt sist resterande nötter och pulsa ett par gånger så man får ett crunch i smöret. Lägg upp i burk och förvara i kyl.

Dags att grilla

  • Sätt iordning grillen. Ringla över olivolja och flingsalt på brödet.
  • Grilla brödet snyggt och frasigt på båda sidor. Bred på rejält med smöret.
  • Grilla sedan baconet och citronhalvan, lägg bacon på toasten, toppa alltsammans med skivade jordgubbar och salladskotten.
  • Avsluta med att pressa över lite saft från den grillade citronen samt salt och ett par drag med svartpepparkvarnen.