Go Back

Rotmos toppat med äpple och ostronskivling

Måltid: Huvudrätt
Portioner: 4

Ingredienser

  • 0,25 rotselleri ca 300 g
  • 0,5 kålrot ca 400 g
  • 1 palsternacka
  • 3 morötter
  • 2 potatisar
  • 1,5 tsk salt
  • ca 3 dl av kokvätskan
  • 1-2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • vit- eller svartpeppar ur kvarn

Topping

  • 2 äpplen t ex Ingrid Marie, i mindre bitar
  • 200 g ostronskivling eller annan svamp
  • smör till stekning
  • salt
  • vit- eller svartpeppar ur kvarn

Instruktioner

  • Värm ugnen till 225°.
  • Skala och skär rotfrukter och potatis i bitar. Koka dem mjuka i en kastrull med vatten och salt. Mosa dem sedan med cirka 3 dl av kokvätskan. Vispa ner smöret i klickar och smaka av med salt och peppar. Lägg allt i en ugnsform och gratinera i 3–5 minuter.
  • Bryn äpple och svamp i smör och smaka av med salt och peppar. Garnera rotmoset med svamp och äpple och servera som en egen grön rätt eller till exempelvis grillad fläskkarré.