Ljumma på mjölken med kardemummakärnor.
Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om.
Tillsätt vetemjölet, klicka ner det mjuka smöret, socker, ägg och salt. Arbeta degen riktigt smidig i degblandare eller för hand. Tillsätt ev. ytterligare mjöl. När degen är smidig är degen färdig.
Låt degen jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek i cirka 30 minuter.
Blanda till fyllningen under tiden
Ta upp degen på bakbord, knåda och dela i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Bred på kanelfyllningen och vik ihop som ett treslag.
Kavla degen till en lång smal remsa på cirka 15x 60 cm
Skär diagonala snitt över degen med 10 cm mellanrum till trekantsbitar, rulla ihop varje trekant till en ”croissant” och låt dem jäsa cirka 20 minuter. Sätt ugnen på 250°.
Koka upp sockerlagen under tiden och vispa samman äggvispet.
Pensla ”croissantbullarna” med äggvisp och strö över socker eller hackade hasselnötter.
Ställ en plåt i taget mitt i ugnen, sänk temperaturen till 220 ° och baka tills bullarna är gyllenbruna och klara ca 8-10 minuter. Ta ut plåten och pensla bullarna med sockerlagen. Ät dem nybakade med ett stort glas mjölk!