Koka upp ca 5 liter vatten med 2 msk salt, lägg i spaghettin och koka tills "al dente."
Hetta upp en stor stekpanna, torrstek pancetta och vitlök på medelhög värme tills fläsket smälter ut fettet i stekpannan. Här behövs alltså inget annat fett vid stekning än det som pancettan ger ifrån sig.
Vispa upp äggen med ca 50 g riven pecorino i en skål, salta och peppra.
Sila av spaghettin, spara lite av pastavattnet.
Tillsätt spaghettin i stekpannan med lite av pastavattnet, låt koka ihop och sväng runt.
Ta av pannan från värmen, rör i äggblandningen och blanda runt alltsammans ordentligt i den varma stekpannan tills det blir krämigt.
Lägg upp på tallrik och riv över pecorino, dra över ett par rejäla varv med svartpeppar och servera direkt.
Anteckning
För ”al dente” pasta så korta ner koktiden ca 2-3 minuter av vad anvisningen på paketet säger. Pastan ska ju oftast svängas runt i den varma såsen innan servering.