Go Back

Ugnsstekt rödspätta med skogschampinjoner och kapris

Måltid: Huvudrätt
Portioner: 4

Ingredienser

  • 2 stora rödspättor
  • 150 g mjukt smör
  • 4 kvistar rosmarin
  • 300 g skogschampinjoner
  • 1 msk olivolja och 1 msk smör till stekning
  • 1 knippe hackad bladpersilja, ca 30 g
  • 1 rödlök
  • 3 msk kapris
  • Salt och vitpeppar från kvarn

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Lägg spättan på en bakplåt (klä plåten först med ett smörpapper). Snitta fisken längs ryggbenet och gör en liten ”ficka” till rosmarinkvistarna som sticks in mellan filé och ryggben.
  • Bred på generöst med smör på fisken som saltas och peppras. Skjutsa in plåtarna i ugnen och stek i ungefär 15 minuter tills fisken känns fast och stunsig. Cirka 48 grader vid benet om du gillar termometer...

Under tiden fixar vi champinjonerna...

  • Hetta upp en stekpanna och dela ner svampen i halvor eller i kvartar.
  • Stek svampen helt ”torrt” i stekpannan ett par minuter tills den börjar ta färg och släppt lite av sin vätska. Tillsätt då olivolja och smör och stek någon minut till.
  • Precis innan servering så vänd ner hackad rödlök, persilja och kapris och sväng runt. Smaka av med vitpeppar. Salt behövs inte eftersom kaprisen gör det jobbet.

Servera

  • Servera spättan direkt på plåten framme vid bordet med champinjonerna som skedas över hela fisken.

Anteckning

Dillkokt potatis är ett bra tillbehör.