Go Back

Grillad entrecôte med honungslök och vinägersmör

Måltid: Huvudrätt
Kök: Internationellt
Keyword: Entrecote, Grillat
Portioner: 4

Ingredienser

  • 4 entrecôter (á 200 g)
  • havssalt
  • svartpeppar ur kvarn

Honungslök

  • 250 g pärllök
  • 250 g röd steklök
  • 1-2 msk rapsolja
  • 2 msk honung
  • saften från 1 citron
  • salt & svartpeppar ur kvarn

Vinägersmör

  • 150 g rumstempererat osaltat smör
  • 1 schalottenlök
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • salt & svartpeppar ur kvarn

Instruktioner

  • Gnid in köttet med salt och peppar.
  • Skala pärl- och steklökarna och fräs dem hela i lite rapsolja i en gryta. Tillsätt honung och citronsaft och häll på vatten så att det täcker lökarna till hälften.
  • Koka dem mjuka under lock i cirka 10 minuter. Ta av locket och koka ner vätskan till ett simmigt spad. Smaksätt med salt och peppar.
  • Rör smöret mjukt. Skala och finhacka schalottenlöken. Blanda smöret med löken och smaksätt med vinäger, salt och peppar.
  • Grilla biffarna på het grill eller i grillpanna i 3–5 minuter på varje sida. Låt köttet vila i ett par minuter.
  • Servera köttet varmt med honungslöken och en klick vinägersmör.

Anteckning

DRYCKESTIPS: Vinägersmöret kommer att runda av strävheten i vinet och förstärka syran. Så välj ett vin med både syra och fatkaraktär för att möta grilltonerna, som en klassisk Rioja eller en amerikansk Zinfandel.