Go Back

Polynesiska revbensspjäll med rödkål och äpple

Måltid: Huvudrätt
Portioner: 4

Ingredienser

  • 1,5-2 kg tjocka revbensspjäll

Marinad

  • 0,5 dl chilisås
  • 4 rivna vitlöksklyftor
  • 0,5 dl söt soja indonesisk sweet soy sauce
  • 0,5 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 krm röd tabasco
  • 1 msk worcestershiresås

Sötsur rödkål med äpple

  • ca 400 g rödkål
  • 1 gul lök
  • 150 g tärnat varmrökt sidfläsk
  • olja till stekning
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 1 dl vatten
  • 2 msk farinsocker
  • 1 syrligt äpple i tärningar
  • saften från 1 citron
  • 0,5 tsk salt
  • vit- eller svartpeppar ur kvarn

Bakade äpplen

  • 4 äpplen
  • 4 vitlöksklyftor
  • 4 lagerblad
  • smör

Instruktioner

  • Värm ugnen till 150°.
  • Blanda samman alla ingredienserna till marinaden och gnid in spjällen med marinad. Låt gärna revbenen marinera över natten för en kraftigare smak. Lägg spjällen med benen uppåt på ett ugnsgaller med en plåt under och stek dem i ugnen tills de är helt genomstekta, det tar cirka 1,5 timme.
  • Dela under tiden rödkålen i klyftor, skär bort stammen och strimla kålen fint. Skala och skär löken i tunna skivor. Bryn löken med fläsket och kålen i lite olja i en vid kastrull. Häll på rödvinsvinägern, vattnet och farinsockret och låt koka under lock i cirka 30 minuter. Blanda till sist ner det tärnade äpplet i kastrullen och smaksätt med citronsaft, salt och peppar.
  • Lägg de fyra hela äpplena på en plåt med bakplåtspapper. Skär ett snitt i dem och stoppa in en vitlöksklyfta och ett lagerblad i varje äpple. Toppa med en klick smör och baka äpplena i ugnen tillsammans med revbenen tills de blivit mjuka, i 20–25 minuter.
  • Ställ gärna in spjällen i ugnen på grill strax före servering, så att de får en fin yta. Servera revbensspjällen varma tillsammans med rödkålen och de bakade äpplena.