Go Back

Tom kha gai

Måltid: Huvudrätt, Soppa
Portioner: 4

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili
  • 1 stjälk citrongräs
  • 2 cm färsk ingefära
  • olja till stekning
  • 6 kaffirlimeblad
  • 2 lime
  • 2 burkar kokosmjölk à 400 ml
  • 4 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 3 msk fisksås
  • 2 kycklingfiléer

Tillbehör

  • 1 msk hackad färsk koriander
  • ev. lite hackade salta cashewnötter eller jordnötter

Instruktioner

  • Skala och finhacka löken och vitlöksklyftorna. Dela, kärna ur och strimla den röda chilin (tvätta sedan händerna noga!).
  • Krossa citrongräset genom att banka på det med en liten hammare (ja, du läste rätt, det är för att få fram smaken).
  • Skala och finhacka ingefäran (det ska bli ca 2 msk).
  • Häll olja i en stor kastrull och lägg i lök, vitlök, ingefära, chili, citrongräs och kaffirlimeblad. Fräs allt i 2 minuter, tills löken blir mjuk. Den ska inte få färg.
  • Dela och pressa limen. Häll kokosmjölk, vatten, limesaft, salt och fisksås i kastrullen och sjud soppan i 15 minuter. Ta av kastrullen från värmen och låt soppan stå och dra i 5 minuter.
  • Skär kycklingfiléerna i strimlor. Koka upp soppan igen, lägg i kycklingen och sjud i 10 minuter. Lyft upp och skär i en kycklingbit för att se om den är färdig; köttet för inte vara rosafärgat. Tänk på att kaffirlimebladen inte går att äta, de är bara till för att ge smak!

Dags att äta

  • Strö hackad koriander och gärna lite cashew eller jordnötter över den varma soppan. Servera direkt i soppskålar.