Go Back

Grillad lammbog och tomatsallad med brödsmulor och äppelvinägrett

Måltid: Huvudrätt
Portioner: 8

Ingredienser

  • ca 2 kg urbenad lammbog
  • 1 hel vitlök
  • 1 knippe färsk rosmarin
  • 1 msk salt
  • svartpeppar ur kvarn
  • 1 dl olivolja

Tomatsallad med brödsmulor

  • 1 kg blandade tomater
  • steksky från lammet
  • salt vit- eller svartpeppar ur kvarn
  • 200 g ljust surdegsbröd
  • 1-2 msk olivolja

Äppelvinägrett

  • 2 finhackade schalottenlökar
  • 1 dl olivolja
  • 2 tsk mörkt muscovadosocker eller farinsocker
  • saften från 1 citron
  • 3 msk vatten
  • 2 dl äppelmos
  • 2 msk grov dijonsenap
  • salt
  • vit- eller svartpeppar ur kvarn

Instruktioner

  • Börja med att grilla köttet runt om tills det får en fin grillyta. Lägg sedan bogen i en rostfri ugnsform och gnid in den med vitlök, rosmarin, salt, svartpeppar och hälften av olivoljan.
  • Fördela glödbädden längs grillens sida och ställ formen mitt på grillgallret – det vill säga indirekt grillning. Lägg på locket och öppna spjället. Efter 10 minuter kan du börja pensla lammet med resten av oljan. Vänd köttet då och då.
  • Grilla köttet tills det har en innertemperatur på 58° om du använder en digital stektermometer eller i 20–30 minuter. Låt köttet vila på ett fat i cirka 10 minuter innan du skär upp det. Spara stekskyn till tomatsalladen.
  • Lägg lök, olja, socker, citronsaft och vatten till äppelvinägretten i en kastrull. Koka upp och låt vinägretten sjuda i cirka 5 minuter. Tillsätt äppelmos och senap. Vinägretten ska bli lite rinnig men ändå vara tjock. Smaksätt med salt och peppar.
  • Dela tomaterna på hälften. Lägg dem i en skål och blanda med 3–4 msk av lammskyn samt vinägretten.
  • Skär brödet i tjocka skivor, grilla det gyllenbrunt och knaprigt. Smula brödet och blanda det med tomatsalladen.
  • Servera lammbogen skuren i skivor tillsammans med tomatsalladen.