Börja med att grilla köttet runt om tills det får en fin grillyta. Lägg sedan bogen i en rostfri ugnsform och gnid in den med vitlök, rosmarin, salt, svartpeppar och hälften av olivoljan.
Fördela glödbädden längs grillens sida och ställ formen mitt på grillgallret – det vill säga indirekt grillning. Lägg på locket och öppna spjället. Efter 10 minuter kan du börja pensla lammet med resten av oljan. Vänd köttet då och då.
Grilla köttet tills det har en innertemperatur på 58° om du använder en digital stektermometer eller i 20–30 minuter. Låt köttet vila på ett fat i cirka 10 minuter innan du skär upp det. Spara stekskyn till tomatsalladen.
Lägg lök, olja, socker, citronsaft och vatten till äppelvinägretten i en kastrull. Koka upp och låt vinägretten sjuda i cirka 5 minuter. Tillsätt äppelmos och senap. Vinägretten ska bli lite rinnig men ändå vara tjock. Smaksätt med salt och peppar.
Dela tomaterna på hälften. Lägg dem i en skål och blanda med 3–4 msk av lammskyn samt vinägretten.
Skär brödet i tjocka skivor, grilla det gyllenbrunt och knaprigt. Smula brödet och blanda det med tomatsalladen.
Servera lammbogen skuren i skivor tillsammans med tomatsalladen.