Go Back

Bearnaisesås

Måltid: Såser & Dressingar
Portioner: 4

Ingredienser

  • 1 schalottenlök
  • 1 knippe persilja ca 30 g
  • 1 knippe dragon ca 30 g
  • 2 msk smör till stekning
  • 5 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 dl vatten
  • 200 g smör
  • 3 äggulor
  • salt och svartpeppar ur kvarn

Instruktioner

  • Skala och hacka löken. Plocka bladen på örterna och lägg i en skål. Spara stjälkarna.
  • Hetta upp 2 msk smör i en kastrull och låt lök och dragon- och persiljestjälkar "svettas" en stund. Häll på vinäger och vatten och koka ihop tills 3–4 msk återstår. Sila av i en rostfri bunke.
  • Värm en kastrull med vatten till ett vattenbad.
  • Smält 200 g smör i en annan kastrull.
  • Placera bunken med den reducerade löken över vattenbadet i kastrullen och vispa ner äggulorna. Vispa tills de är vita, pösiga och luftiga.
  • Tillsätt det smälta smöret i en tunn stråle under ständig vispning tills såsen tjocknar.
  • Hacka örtbladen och smaksätt såsen med dem, salt och peppar.

Anteckning

Bäst till mörkt kött och kanske särskilt till oxfilé såklart!