Go Back

Helstekt oxfilé med bakade tomater och béarnaisesås

Måltid: Huvudrätt
Portioner: 4

Ingredienser

  • 800 g hel oxfilé
  • smör och olivolja till stekning
  • 20 små körsbärstomater på kvist
  • 1 krossad vitlöksklyfta med skal och allt
  • 0,5 msk farinsocker
  • salt vit- eller svartpeppar ur kvarn
  • Bearnaisesås

Bearnaisesås

  • 1 schalottenlök
  • 1 knippe persilja ca 30 g
  • 1 knippe dragon ca 30 g
  • 2 msk smör till stekning
  • 5 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 dl vatten
  • 200 g smör
  • 3 äggulor
  • salt och svartpeppar ur kvarn

Instruktioner

  • Värm ugnen till 225°.
  • Lägg tomaterna och vitlöksklyftan i en ugnsform och strö sockret över. Salta och peppra. Ugnsbaka tomaterna i 10–15 minuter. Ta ut dem och sänk ugnsvärmen till 110°.
  • Bryn oxfilén i smör och olja, salta och peppra och stek den i 3–5 minuter på varje sida. Lägg den på ett ugnsgaller, stick in en stektermometer och stek färdigt filén i ugnen tills innertemperaturen är 54° för ett fint rosa kött. Låt köttet vila i ett par minuter före servering.

Bearnaisesås

  • Skala och hacka löken. Plocka bladen på örterna och lägg i en skål. Spara stjälkarna.
  • Hetta upp 2 msk smör i en kastrull och låt lök och dragon- och persiljestjälkar »svettas« en stund. Häll på vinäger och vatten och koka ihop tills 3–4 msk återstår. Sila av i en rostfri bunke.
  • Värm en kastrull med vatten till ett vattenbad.
  • Smält 200 g smör i en annan kastrull.
  • Placera bunken med den reducerade löken över vattenbadet i kastrullen och vispa ner äggulorna. Vispa tills de är vita, pösiga och luftiga.
  • Tillsätt det smälta smöret i en tunn stråle under ständig vispning tills såsen tjocknar.
  • Hacka örtbladen och smaksätt såsen med dem och salt och peppar.
  • Servera köttet skuret i skivor med bakade tomater och béarnaisesås.