Go Back

Tagine med rotfrukter, oliver och örter

Måltid: Gryta, Huvudrätt
Portioner: 4

Ingredienser

  • 3 morötter
  • 3 persiljerötter
  • 500 g potatis
  • 0,5 zucchini
  • 0,5 purjolök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 200 g gröna oliver
  • 5-7 dl grönsaksbuljong
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1-2 lagerblad
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • 2 kvistar färsk timjan

Instruktioner

  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Skala och skär rotfrukterna i bitar. Skär rund zucchini i klyftor och avlång i skivor. Skölj purjolöken och skär den i klyftor. Skala och krossa vitlöken.
  • Varva ingredienserna i en gryta, gärna en tagine. Häll på buljong och olivolja, salta och lägg på locket. Ställ in grytan i ugnen och låt den sjuda försiktigt i 45–50 minuter.
  • Servera gärna med bröd och ost. Även lite grekisk yoghurt med ljus sirap och salt och svartpeppar på toppen är gott till.

Anteckning

Vill du koka på spisen istället? Gör som i receptet men låt grytan sjuda på spisen under lock i cirka 25 minuter. Kanske behöver du späda med ytterligare några deciliter buljong eftersom värmen från spisplattan är intensivare.