Stycka tuppen i 8 delar med skrov och benen kvar. Lägg dem i en bunke. Skala och klyfta lök och vitlök och lägg ner i bunken med timjankvistar, fyll på med rödvin så det täcker och ställ in i kyl över natten att marinera.
DAG 2
Skala steklöken och skär fläsket i grova strimlor, ansa svampen om det behövs men behåll dem hela.
Lyft upp tuppen ur vinet och torka av lätt med papper. Salta och peppra tuppbitarna och vänd dem lätt i mjöl
Bryn dem i en stor kastrull med smör och olja, slå på vinet och lök och örter från marinaden samt kycklingfonden och låt alltsammans koka upp.
Under tiden grytan kokar så bryner vi lök, hela champinjoner och sidfläsket i en stekpanna i omgångar. Tillsätt alltsammans i grytan allt eftersom det är stekt
Avsluta stekningen med att flambera av pannan med cognac för att få med alla smaker. Tillsätt även cognac i grytan.
Låt grytan koka i cirka 30-35 minuter tills köttet känns mört och mjukt.
Ta upp köttet och garnityr och koka ner (reducera) såsen tills den blir lätt simmig.
Smaka av såsen med salt och peppar och ev. en tuss rödvin för fräschör. Avsluta med att strö över hackad persilja. Servera gärna med en god potatispuré.
Anteckning
Låter ni grytan stå i kylen en dag till innan servering så blir den ännu mustigare.