Go Back

Ostpuffar med rabarberkompott

Måltid: Tilltugg & Godis
Kök: Internationellt

Ingredienser

  • 1 pkt färdigkavlad smördeg ca 250 g
  • 150 g smakrik hårdost t.ex. Kaltbach eller Comté
  • 1 uppvispat ägg till pensling
  • 2 mask vallmofrö

Rabarberkompott

  • 1 dl socker
  • 3 msk vatten
  • 3-4 rabarberstjälkar skuren i centimetertjocka skivor
  • 1 msk finhackad färsk ingefära
  • 0,5 msk citronsaft till smaksättning
  • 1 dl färska eller frysta hallon
  • Rostade pumpafrön till servering

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 230°.

Rabarberkompott

  • Smält socker och vatten i en kastrull och låt koka upp tills det blir en ljus karamell. Tillsätt då rabarber och ingefära.
  • Rör om och låt koka upp under lock tills rabarbern mjuknar. Ta av locket och tillsätt hallon och en tuss citronsaft. Låt koka ihop till en kompott i ca 10 minuter på medelvärme. Häll upp i burk och låt svalna i kyl.

Ostpuffar

  • Vik ihop smördegen 4 slag till en lång rektangel. Pensla ytan med ägg och dela smördegen i ca 6-8 bitar i små fyrkanter. Lägg upp dem på en bakplåt med smörpapper.
  • Skär osten i kuber/bitar och tryck ner i mitten av varje smördegsbit.
  • Strö lite vallmofrö över och sätt in i ugn och baka av i ca 10-12 minuter tills degen puffat upp runt osten och fått fin färg.
  • Ta ut och lägg upp dem varma på ett fat. Toppa med en sked kompott och lite rostade pumpafrö. Servera direkt och ät dem varma.