Go Back

Skånsk äpplekaka

Måltid: Efterrätt
Portioner: 4

Ingredienser

  • 250 g kavring
  • 200 g ströbröd
  • 250 g smör
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk kardemumma
  • 2 msk strösocker eller farinsocker
  • 1 kg äpple 
 gärna Aroma eller Belle de Boskop
  • 0,5 dl strösocker
  • saft från 0,5 citron
  • 0,5 dl vatten

Instruktioner

  • Mixa kavringen till smulor och blanda med ströbrödet. Värm upp en stekpanna och bryn smöret gyllenbrunt. Stek brödet ett par minuter i smöret och smaksätt med kryddorna.
  • Skala, kärna ur äpplena och skär dem i grova bitar. Lägg äpplena i en kastrull med socker, vatten och citronjuice. Koka mjukt till en tät kompott.
  • Sätt ugnen på 175°
  • Varva det stekta brödet med äppelkompotten i en form och avsluta med lite socker på toppen. Baka i ugn 175° i cirka 30-35 minuter.