Go Back

Rostad Tomatsoppa

Måltid: Förrätt, Huvudrätt, Soppa
Kök: Internationellt
Portioner: 4

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 röd chili
  • 3 cm färsk ingefära
  • 8-10 mogna kvisttomater ca 1 kg
  • 3 kvistar färsk timjan
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 0,5 dl god olivolja
  • 4 dl vatten
  • 1 burk hela skalade tomater ca 400 g
  • saften från 0,5 citron
  • 1-2 tsk rörsocker
  • 1,5 tsk salt
  • svartpeppar ur kvarn

Instruktioner

  • Värm ugnen till 250 grader.
  • Skala och skiva schalottenlökarna och rödlöken. Skala och krossa vitlöksklyftorna med ett knivblad. Skär chilin med kärnor i tunna skivor. Skala och skiva ingefäran tunt.
  • Skär tomaterna i bitar och lägg dem på en ugnsplåt tillsammans med äppelcidervinäger, lök, vitlök, chili, ingefära och timjankvistar. Ringla över olivoljan och vänd runt alltsammans på plåten. Rosta i ugnen i cirka 20 minuter tills allt har mjuknat och mosats ihop lite.
  • Lägg ner det rostade i en kastrull. Häll på vattnet, burktomaterna med sitt spad, citronsaft, socker och salt. Mixa soppan någorlunda slät med stavmixer. Smaka av med svartpeppar och eventuellt ytterligare lite salt.
  • Kyl ner soppan och servera den iskall och uppfriskande med sugrör i kopp eller i glas.

Anteckning

Det kan verka mycket med 1,5 tsk salt, men syran i tomaterna kräver salt för att balansen ska bli den rätta.