Rosta jalapeño och paprikan över gaslåga eller i ugnen på grill tills de är helt svarta.
Lägg dem i en plastpåse och knyt åt. Låt dem ligga 10-15 minuter och sen kan ni lätt torka/pilla bort det brända skalet.
Skala och skär ner gurka och löken i mindre bitar och lägg i en stor skål/bunke.
Skär ner tomater, paprika och jalapeño i bitar och blanda med gurka och lök i bunken.
Salta, peppra och häll på olivolja samt äppelcidervinäger. Blanda runt och låt gärna stå att dra åt sig smakerna minst 3-4 timmar eller gärna över natten.
Mixa soppan (gärna lite grovt för en härlig bitig konsistens).
Smaksätt soppan med citronsaft eller en tuss vitt vin, grön tabasco och justera med lite extra salt eller citronsaft om det behövs.
Servera soppan iskall med smulad fetaost, lite stänk av en god olivolja och plockade basilikablad.