Go Back

Dadelkaka med varm Muscovadosås

Måltid: Efterrätt
Kök: Internationellt
Portioner: 12 bitar

Ingredienser

  • 300 g urkärnade dadlar
  • 1 dl vatten
  • 1 dl konjak

Kaksmet

  • 250 g smör + lite smör till formen
  • 2 dl farinsocker
  • 4 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Muscovadosås

  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl mörkt muscovadosocker
  • 2 dl vispgrädde
  • färska björnbär och dadlar till garnering

Instruktioner

  • Värm ugnen till 175°.
  • Mixa dadlarna med vatten och konjak till en 
hyfsat slät massa. Se upp, för det kan skvätta, särskilt i en matberedare.
  • Vispa smör och farinsocker pösigt. Vispa ner 
äggen ett i taget. Vänd ner mjölet blandat med bakpulvret. Avsluta med att tillsätta den mixade dadelmassan.
  • Smöra en valfri sockerkaksform som rymmer ca 1,5 liter och häll i smeten. 
Baka på nedersta falsen i ugnen i cirka 50-60 minuter.
  • Ta ut kakan och låt den svalna på ett galler Stjälp upp kakan på ett tårtfat vid servering. Garnera med färska björnbär och dadlar.
  • Blanda alltsammans till muscovadosåsen i en kastrull och koka försiktigt till kolakonsistens i cirka 10 minuter på medelhög värme.
  • Servera kakan med kolasåsen och lite vispad grädde.