Go Back

Stekt inlagd strömming på kavring med kumminost

Måltid: Frukost, Lunch
Kök: Nordiskt
Portioner: 6

Ingredienser

  • 10 strömmingsfiléer ca 500 g
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • salt vit- eller svartpeppar ur kvarn
  • smör och olja till stekning

Lag till sillen

  • 3 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 0,5 msk krossade kryddpepparkorn
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 2 lagerblad
  • Mörk kavring och lagrad kumminost till servering

Instruktioner

  • Klipp av fenorna och skölj strömmingen.
  • Salta och peppra filéerna och vik dem dubbla. Häll mjölet på en stor tallrik och vänd fiskarna i paneringen. Stek dem i smör och olja tills de är riktigt gyllenbruna.
  • Skala löken och moroten. Skiva löken tunt och slanta morötterna. Rör ihop alla övriga ingredienser till lagen så att sockret löser upp sig. Blanda ner morötter, lök och lagerblad.
  • Lägg den stekta strömmingen i en keramikform eller stort konservglas. Häll över lagen så att den täcker helt. Låt stå i kylen i minst 1 dag före servering. Ju längre strömmingen får stå och dra i lagen, desto godare blir den.
  • Servera strömmingen på en smörbredd kavringsmacka med lite kumminost till.