Go Back

Fransk kycklinggryta med polentastekt potatis

Måltid: Gryta, Huvudrätt
Portioner: 4

Ingredienser

  • 500 g urbenade kycklinglår, delade
  • 200 g små pärllökar
  • smör och olja till stekning
  • 1 krm torkad timjan
  • 2 krm torkad dragon
  • 1 krm malen muskotnöt
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 dl öl
  • 3 dl vispgrädde
  • salt, vit- eller svartpeppar ur kvarn
  • 2-3 kvistar hackad färsk dragon till garnering

Polentastekt potatis

  • 1 kg potatis Amandine eller annan fast sort
  • 1 dl grov polenta
  • 3 msk olivolja
  • 2-3 nypor havssalt
  • vit- eller svartpeppar ur kvarn

Instruktioner

  • Salta och peppra kycklingdelarna. Bryn sedan kyckling och lök i lite smör och olja i en stekpanna. Tillsätt kryddor och senap. Häll i öl och låt det koka upp. Blanda i grädden och låt grytan småputtra i cirka 15 minuter, tills såsen har kokat ner och är krämig.
  • Värm ugnen till 220°.
  • Koka potatisen i lättsaltat vatten i cirka 15 minuter. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Häll sedan upp potatisen i en ugnsfast form och tillsätt polenta och olivolja, skaka om alltsammans så att potatisen »paneras« med polenta. Salta och peppra. Ugnsstek potatisen i ytterligare 25–30 minuter tills den blir gyllenbrun och krispig.
  • Servera grytan garnerad med lite hackad färsk dragon och med den polentastekta potatisen till.