Go Back

Saltrostade rödbetor med havskräftor och dill- & vitlökskräm

Måltid: Förrätt
Kök: Nordiskt
Keyword: Havskräfta, Nyår, Rödbeta
Portioner: 4

Ingredienser

  • 8 små rödbetor med blast
  • 4 stora havskräftor
  • grovt salt
  • 2 msk olivolja och smör till stekning
  • svartpeppar ur kvarn

Dill- & vitlökskräm

  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 knippe dill
  • 3 dl rapsolja
  • 2 äggulor
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • salt, vitpeppar ur kvarn

Till garnering

  • plockade dillkronor

Instruktioner

  • Värm ugnen till 175 grader.
  • Skrubba och ansa rödbetorna men behåll dem hela med blasten kvar. Strö ut lite grovt salt i en ugnsform. Vänd rödbetorna i lite olivolja, lägg dem i formen och täck dem lätt med lite mer grovt salt.
  • Baka rödbetorna i ugnen i 30–40 minuter tills de är mjuka – känn efter med en sticka.
  • Skär rödbetorna i kvartar eller halvor och krydda med svartpeppar ur kvarn. Lägg dem åt sidan.
  • Bryt av stjärtarna från havskräftorna och skala dem (lägg huvud och klor i frysen och spara till buljong eller soppa).
  • Skala vitlöksklyftorna och hacka dillen, ta med lite av stjälkarna också. Hetta upp oljan till 65 grader (den ska vara het!). Mixa den varma oljan tillsammans med vitlök och dill med stavmixer till en slät och grön olja. Låt oljan svalna.
  • Vispa äggulorna med senap och vinäger och lite salt, tillsätt den gröna oljan droppvis tills såsen tjocknar. Smaksätt med salt och peppar. Låt krämen kallna i kylen.
  • Lägg upp rödbetorna i glas. Stek havskräftstjärtarna snabbt på ryggsidan i olivolja och smör i en het stekpanna, i cirka 30 sekunder. Stek dem snabbt på andra sidan också och lägg sedan upp dem ovanpå rödbetorna. Skeda upp dill- och vitlökskrämen och garnera med några plockade dillkronor.

Anteckning

DRYCKESTIPS: Tina Spumante Extra Dry, ett ekologiskt mousserande vin där jag varit med och valt ut druvorna av druvsorten trebbiano. Tina Spumante d’Italia är ett torrt aptitretande vin med en fyllig mousse och smak av gula äpplen och citrus. Servera det vid 8-10°C.