Go Back

Hemmagjord ricotta med valnötter & rödbetor

Måltid: Lunch, Tillbehör
Portioner: 350 gram

Ingredienser

  • 2 liter mjölk, 3%
  • 3 dl grädde
  • 2 citroner
  • 2 tsk flingsalt
  • Valnötter
  • Olivolja
  • Honung
  • Rödbetor
  • Krondill

Instruktioner

  • Värm upp mjölk och grädde i en kastrull till 80 grader.
  • Blanda citronsaft och salt och tillsätt långsamt i mjölk- och gräddblandningen under omrörning. Fortsätt röra tills en ostmassa tar form och separeras från vasslen.
  • Ta kastrullen från värmen och låt stå 15 minuter.
  • Skeda upp ostmassan från vätskan i ett durkslag klätt med silduk (eller en klassisk saftsil). Häng upp och låt rinna av tills ostmassan känns torr. Man kan pressa lite på ostmassan. Ju längre man låter massan rinna av, desto ”torrare” ricotta får man.
  • Servera ricottan ljummen på en bädd av skivade kokta rödbetor och toppa med valnötter, honung, olivolja och lite krondill.