Go Back

Färsbiffar med lättstuvad sockermajs och ansjovis

Måltid: Huvudrätt, Lunch

Ingredienser

BIFFAR

  • 1 skalad stor gul lök
  • 1 kg blandfärs (helst 70 % nöt och 30 % fläsk)
  • 2 ägg
  • 3 dl kaffegrädde
  • 0,5 dl ströbröd
  • 2 tsk salt
  • 4 krm nymalen vitpeppar
  • 1 tuss riven muskotnöt
  • smör och rapsolja

STUVNING

  • 4 färska majskolvar eller 500 g frysta majskorn
  • 50 g lagrad cheddar
  • 1 knippe persilja
  • 1 liten burk ansjovisfiléer à 55 g
  • 4 msk smör (ca 40 g)
  • 0,5 msk mortlade kumminfrön
  • 2 msk vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • salt och nymalen svartpeppar

Instruktioner

  • Finhacka löken.
  • Blanda alla ingredienser till färsen (utom olja och smör) och forma små pannbiffar.
  • Stek dem i smör och rapsolja ett gäng minuter på var sida (det där kan du). Håll biffarna varma på svag värme i ugnen medan du gör stuvningen.
  • Skär av kornen på majskolven med en vass kniv om du använder färsk.
  • Riv osten, hacka persilja och ansjovis.
  • Fräs majsen i smöret i en gryta 1–2 minuter. Tillsätt kumminfröna. Salta och peppra.
  • Pudra över mjölet och blanda, lägg i osten och slå på mjölken.
  • Låt koka upp, puttra snabbt ett par minuter tills såsen limmar på majskornen.
  • Vänd ner persilja och ansjovis i stuvningen, rör om. Lägg upp upp med varma pannbiffar på tallrik och käka direkt!