Go Back

Varmrökt lax med grillad vitlöksyoghurt & mynta

Måltid: Huvudrätt
Portioner: 4

Ingredienser

  • 1,5 kg laxfile i bit
  • 2 liter vatten
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl salt
  • 1 burk lageröl att sätta ner i grillen för att hålla fukten på fisken
  • Några nävar grova björkspån till rökning

Sås

  • 1 hel vitlök grillad direkt på kolbädden i smokern
  • 5 dl tjock grekisk yoghurt
  • 1 tunt skivad salladslök
  • 1 knippe strimlad mynta
  • 2 msk olivolja
  • Salt & svartpeppar från kvarn

Instruktioner

How to smoke

  • Rör samman rimlagen kallt och lägg i laxen. Låt ligga i 25-30 minuter.
  • Tänd upp din offset Smoker eller rökgrill till ca 100-110°med ved och kol.
  • Blötlägg några nävar grova björkspån i vatten.
  • Lägg laxen i ett grilltråg och sätt den längst bort från elden/glödbädden.
  • Öppna en öl och dra i dig några klunkar. Sätt ner ölburken med resterande öl rakt ner i grilldelen där laxen ligger. Detta gör att fukten behålls i grillen och återfuktar laxen under rökningen.
  • Lägg ner en hel vitlök med skal direkt på glödbädden stäng locket.
  • Grilla vitlöken mjuk i glöden i 15-18 minuter tills den är helt svart runt om. Låt svalna.
  • Under rökningen, som tar ca 35-40 minuter, så slänger man på lite vått rökspån föra att hålla glödbädden varm och vid liv. Om ni använder termometer så brukar jag ta ut laxen ur röken när den är ca 54-56° i tjockaste delen.

Sås

  • Skär av toppen på den grillade vitlöken och krama ur den mjuka löken från skalet.
  • Mosa löken med en gaffel och bland med yoghurt i en skål eller djup tallrik. Toppa med salladslök, mynta och ringla till sist över olivolja. Smaksätt med havssalt och nymalen svartpeppar

Dags att äta

  • Servera laxen med kokt nypotatis, sås, en grön örtsallad dressad enbart med citronjuice samt en öl till att skölja ner allt med.