Go Back

Dopp i grytan med hemmagjord senap

Måltid: Huvudrätt

Ingredienser

  • 2 st rimmade fläsklägg
  • 1 st gul skalad lök späckad med ca 10 nejlikor
  • 1 st lagerblad
  • 10 st kryddpepparkorn
  • 2 st morötter
  • Stor gryta till koket

Senapen

  • 1 påse ljusa senapsfrön ca 35 g
  • 0,5 dl senapspulver
  • 2 msk varmt vatten
  • 2 msk apelsinjuice pressad från färska apelsiner
  • 2 msk ljus sirap
  • 0,5 msk fikonvinäger alt vit balsamvinäger
  • 1 msk plockad timjan
  • en liten nypa salt

Salladen

  • 2 st ansjovisfiléer
  • 0,5 st rödlök finhackad
  • 0,5 dl slantade cornichonger
  • 0,5 dl dill finskuren
  • Hårt bröd
  • smör

Instruktioner

  • Lägg fläskläggen i grytan och täck med vatten, låt koka upp, sjud på svag värme, skumma av och tillsätt kryddor, lök och morot.
  • Koka i ca 2 timmar eller tills köttet släpper ifrån benet.

Senapen

  • Lägg fröna i en skål och blanda med det varma vattnet och apelsinjuicen.
  • Tillsätt vinäger, sirap, senapspulver timjan och salt.
  • Mixa allt och låt sedan stå över natten.

Salladen

  • Hacka ner ansjovis, gurka, lök och dill.
  • Plocka köttet från läggen i grova bitar och blanda med den hackade ansjovisen, löken, gurkan, dillen och 0.5 dl senap.
  • Riv lite citronskal och blanda ned.
  • Servera salladen med fläsklägg i ansjovisburkarna med hårt bröd doppat i buljongen från läggen och med kärnat smör.