Go Back

Vitlöksrostade rotfrukter med hasselnötter och limevinägrett

Måltid: Tillbehör
Portioner: 4

Ingredienser

  • 2 svartrötter
  • 2 palsternackor
  • 2 persiljerötter
  • 0,5 rotselleri
  • 5 äpplen t ex Aroma
  • 1 hel vitlök
  • 1,5 dl vatten
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • vit- eller svartpeppar ur kvarn
  • 1 dl rostade hasselnötter

Limevinägrett

  • 0,5 dl olivolja
  • rivet skal och saft från 1 lime
  • 2 krm salt

Instruktioner

  • Värm ugnen till 230°.
  • Skala rotfrukterna och skär dem i lika stora bitar. Dela äpplena och vitlöken på mitten. Gnid in en plåt med vitlökshalvorna och lägg ut rotfrukter, äpple och vitlök, salta och peppra. Ringla över vatten och oliv olja och rosta i ugnen i 30–35 minuter.
  • Blanda alla ingredienser till vinägretten.
  • Krossa hasselnötterna lätt i en mortel. Vänd ner vinägretten bland de varma rotfrukterna och toppa med hasselnötterna. Servera som en egen grön rätt eller som tillbehör till kött eller fisk.