Go Back

Nötkolapaj med vanilj

Måltid: Efterrätt, Paj
Portioner: 8 bitar

Ingredienser

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • en nypa salt
  • 90 g kallt smör i tärningar
  • 0,75 dl florsocker 50 g
  • 2 äggulor

Fyllning

  • 3 ägg
  • 1,5 dl farinsocker
  • 1 dl ljus sirap
  • fröna från 0,5 vaniljstång eller 2 tsk vaniljextrakt av hög kvalitet
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 90 g rumsvarmt smör
  • 1 krm salt
  • 5 dl blandade nötter och sötmandel

Till servering

  • vispad grädde

Instruktioner

  • Kör mjöl, salt och smör i matberedare till en smuldeg. Tillsätt florsocker och äggulor och kör till en jämn och fast deg. Ta upp och platta till och ut den lite med händerna. Lägg den i plastfolie och låt vila i kylen i 30–40 minuter.
  • Värm ugnen till 175 grader.
  • Vispa ihop ägg, farinsocker och sirap med fröna från den urskrapade vaniljstången eller vaniljextraktet. Tillsätt grädden och det mjuka smöret och blanda väl med vispen. Smaka av med salt.
  • Kavla ut degen tunt och klä en pajform (24–26 cm i diameter) med degen. Förgrädda den i 10–15 minuter.
  • Ta ut ur ugnen och fördela nötter och smet i formen. Grädda pajen i ytterligare 40–45 minuter. Fyllningen ska kännas lite mjukt gungig när den tas ut.
  • Låt pajen svalna i 30–40 minuter. Servera med en klick vispad grädde.