Skala och skär schalottenlöken till såsen i mindre bitar. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Låt löken, vitlöken och de färska tomaterna utan kvistar fräsa i olivoljan, tillsätt vattnet och de krossade tomaterna och låt småputtra till en sås i 10–15 minuter på medelhög värme. Smaksätt med vinäger, salt och peppar och en nypa socker för att runda av smaken.
Rensa makrillen. Salta och peppra fisken, även inne i buken.
Tvätta citronen och skär den i skivor. Skala och krossa eller hacka vitlöken.
Skär några snitt i skinnet på makrillen och stoppa in citronskivor, timjan och vitlök. Gnid också in fisken med vitlök och timjan och lägg några citronskivor både inne i och utanpå fisken.
Lägg makrillarna i ett grillhalster och grilla dem på medelvärme i 5–6 minuter på varje sida.
Plocka makrillköttet från benen och vänd ihop det med den varma tomatsåsen. Servera den grillade makrillen och tomatsåsen på gott knäckebröd. Eller med lite nykokt pasta – och så lite nyriven parmesanost på det. Det blir också väldigt gott!