Go Back

Blomkålsrisotto med hasselnötter och äpple

Måltid: Huvudrätt
Portioner: 4

Ingredienser

  • 1 blomkålshuvud
  • 2,5 dl arborioris
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 finhackade schalottenlökar
  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • 8-9 dl grönsaksbuljong + lite av blomkålsvatten från koket
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 dl riven parmesan
  • 1 grönt äpple
  • 30 g hasselnötter
  • 1 knippe bladpersilja ca 30 g

Instruktioner

  • Halvera blomkålshuvudet och skär ner halva delen i mindre bitar. Koka den i lätt saltat vatten med 1 msk olivolja. Häll av vattnet i en skål och spara till risotton.
  • Mixa blomkålen till en slät puré, späd med lite av kokvattnet om det behövs. Ställ åt sidan. Andra halvan av kålen skär du ner till små buketter och sparar till servering.
  • Skala och skär ner äpplet i tärningar, hacka över hasselnötter och lägg upp alltsammans på en tallrik med de små blomkålsbuketterna. (till servering)
  • Koka upp grönsaksbuljongen med äppelcidervinäger och håll varmt .
  • Fräs löken, vitlök och riset med smör i en kastrull. Låt riset bli lite lätt genomskinligt, häll på buljong i omgångar. Riset ska sjuda, en god risotto ska inte skyndas!
  • När riset börjar kännas al dente efter ungefär 18 -20 minuter, vänd ner blomkålspuré, parmesan och blomkålsbuketterna, nötter och äpple.
  • Risotton ska vara krämig och lös, om inte ta i lite mer buljong eller blomkålsvatten. Smaka av med svartpeppar och salt. Lägg upp på tallrikar och riv över lite kruspersilja till servering.