Go Back

Len ärt- och potatissoppa med lax

Måltid: Soppa
Kök: Internationellt
Portioner: 4

Ingredienser

  • 300 g potatis
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör till stekning
  • 1,5 liter vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 200 g frysta gröna ärter
  • saften från 0,5 citron
  • 200 g färsk lax
  • 5 cm färsk pepparrot
  • 1,5 tsk salt
  • vitpeppar ur kvarn

Instruktioner

  • Skala och skär potatisen i grova bitar. Krossa vitlöksklyftorna grovt med baksidan av en kniv. Fräs potatis och vitlök i en kastrull tillsammans med olivolja och smör.
  • Tillsätt vatten och salt och låt småkoka i 15–20 minuter.
  • Ha i ärtorna (som har fått tina först) och mixa soppan slät och ljusgrön med stavmixer eller matberedare. Smaka av med citronsaft och vitpeppar.
  • Skär laxen i tunna skivor och lägg upp på ett fat. Toppa med riven pepparrot och smaka av med salt.
  • Servera soppan med laxen.