Go Back

Ankbröst à l'orange

Måltid: Huvudrätt
Portioner: 4

Ingredienser

  • 4 urbenade ankbröst med skinn
  • havssalt & svartpeppar från kvarn

Sås

  • 1 apelsin
  • 1 msk rörsocker
  • 2,5 msk rödvinsvinäger
  • 8 dl kycklingbuljong
  • Arrowrot utrört i kallt vatten
  • 3 msk cointreau
  • Salt och malen svartpeppar från kvarn
  • 2 msk smör

Majrovor

  • 4 små majrovor
  • 5 cm färsk ingefära
  • 1 apelsin
  • 3-4 msk ankfett från stekningen av ankan
  • 1 tsk honung
  • 1 dl kycklingbuljong
  • Hackad gräslök och körvel till smaksättning

Instruktioner

Anka

  • Skär små snitt i skinnet med en vass kniv utan att skära ner i köttet, krydda med salt och peppar. Börja med att lägga i ankbröstet i kall stekpanna med skinnsidan neråt så att fettet släpper i stekpannan. Stek därefter ankbrösten på medelhög värme i ca 4-5 minuter på varje sida vänd dem och ös dem med stekskyn som bildas i stekpannan. Avsluta med skinnsidan neråt så att skinnet blir så knaprigt som möjligt. Ifall man använder termometer så stek ankbrösten till en innertemperatur av 55-56 grader. Låt köttet vila ett par minuter innan man skivar upp för servering.

Sås

  • Riv skal från halva apelsinen, filea den i hinnfria klyftor och lägg åt sidan på en tallrik. Var noga med att ta vara på all apelsinjuice till såsen. Karamelllisera socker i en tjockbottnad kastrull och slå på vinäger och apelsinjuicen. Låt koka ihop, tillsätt ankbuljongen och låt det hela sjuda i 5-6 minuter. Red av såsen med arrowrotblandningen och smaksätt med en skvätt Cointreau samt runda av såsen med en mjukt smör, rivet apelsinskal och salt och peppar.

Majrovor

  • Skala och skär varje majrova i 6 klyftor. Skala och skiva ingefäran tunt. Lägg klyftorna i en vid kastrull och fyll på med saften från 1 apelsin, ankfett , honung och kycklingbuljong. Koka majrovan mjuk i ca 8-10 minuter tills såsen blivit simmig och limmar på majrovan. Vänd ner örterna och servera majrovan till ankan.