Go Back

Tinas potatisgratäng

Måltid: Tillbehör
Kök: Internationellt
Portioner: 8

Ingredienser

  • 1,5 kg skalad fast potatis
  • 0,5 purjolök
  • 3 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • 5 dl vispgrädde
  • 5 dl mjölk
  • 1,5-2 tsk salt
  • vit- eller svartpeppar ur kvarn

Instruktioner

  • Värm ugnen till 180°.
  • Hyvla potatisen tunt, gärna med mandolin eller i matberedare. Skölj och finstrimla purjolöken och skala och krossa vitlöksklyftorna.
  • Fräs purjolöken och vitlöken i lite olivolja utan att de tar färg. Häll i grädde och mjölk och låt blandningen koka upp. Lägg i potatisen och salta och peppra rikligt – eftersom potatisen drar åt sig mycket salt ska du inte snåla med saltet. Låt potatisen koka tills stärkelsen har lösts ut och blandningen är tjock och krämig. Glöm inte att röra om hela tiden, det kan lätt bli bränt.
  • Häll upp allt i en ugnsfast form. Hit kan du förbereda. Grädda sedan gratängen i 30–40 minuter. Känn med en sticka, och om potatisen är färdig är det bara att servera. 🙂