Go Back

Ärtsoppa

Måltid: Soppa

Ingredienser

  • 500 g gula ärtor
  • 300 g varmrökt sidfläsk
  • 1,5 msk torkad mejram
  • 1,5 msk torkad timjan
  • 1,5 msk salt

Instruktioner

  • Blötlägg ärtorna över natten i en bunke med cirka 2,5 liter vatten.
  • Häll av vattnet från ärtorna, häll upp dem i en stor gryta och tillsätt nytt vatten så det täcker (cirka 2-3 liter) och knappt 1 msk salt. Koka upp och skumma av ytan.
  • Lägg i fläsket och kryddorna i grytan och låt småkoka i ca 1,5 timme. Ta upp fläsket och skär i lagom stora tärningar.
  • Vispa soppan med en ballongvisp så att skalresterna fastnar i vispen och skaka av dem i en skål vid sidan om så att soppan blir len och fri från skalen.
  • Späd eventuellt med mer vatten om soppan blir för tjock. Smaka av med salt och peppar och lägg i det tärnade fläsket. Servera gärna med grov senap.