Go Back

Ugnsrostad purjolök med halstrad lax och citrondressing

Måltid: Huvudrätt
Portioner: 4

Ingredienser

  • 2 små purjolökar
  • 1-2 tsk olivolja
  • 3-4 msk vatten
  • Havssalt
  • dill till servering
  • 4 laxfiléer à 190 gr med skinn fjällad skinnsida
  • havssalt och vitpeppar ur kvarn
  • 0,5 tsk olivolja

Citrondressing

  • 1 citron
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk honung
  • havssalt och vitpeppar

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Skölj och dela purjon i lagom längder. Lägg purjolöken i en ugnsform, ringla över olivolja och salt. Slå på en bottenskyla av vatten och sätt in i ugnen.
  • Efter 5 minuter så sänk temperaturen till 230 grader och kör i 10 minuter tills purjolöken känns mjuk och mör. Hacka över dill och håll ljummet.

Citrondressing

  • Skala citronen och tärna ner enbart fruktköttet. Blanda citronhacket med olivolja, honung och smaka upp med salt och peppar.

Laxen

  • Strö havssalt i en stekpanna och ringla i lite olivolja. Låt pannan bli riktigt het på spisen. Lägg i fisken med skinnet nedåt.
  • Stek laxen på medelhög värme i 3-4 minuter enbart på skinnsidan. Ha tålamod och vänd den inte för snabbt. Avsluta med att vända fisken och steka ytterligare 2-3 minuter på köttsidan innan servering.
  • Lägg upp purjolöken med den stekta laxen och ringla dressingen över. Käka direkt!