Go Back

Gazpacho på gula tomater

Måltid: Förrätt, Huvudrätt, Mellanmål
Portioner: 6

Ingredienser

  • 1 jalapeño
  • 4 medelstora gula paprikor
  • 8-10 st gula eller orangea tomater
  • 1 slanggurka
  • 1 silverlök
  • 2 schalottenlökar
  • 0,75 dl gräsig olivolja
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 tsk salt
  • Ett par varv med pepparkvarnen

Smaksättning

  • Saft från 0,5-1 citron eller en tuss vitt vin
  • 3- 4 stänk grön tabasco
  • 150 g fetaost
  • 0,5 kruka basilika
  • Olivolja

Instruktioner

  • Rosta jalapeño och paprikan över gaslåga eller i ugnen på grill tills de är helt svarta.
  • Lägg dem i en plastpåse och knyt åt. Låt dem ligga 10-15 minuter och sen kan ni lätt torka/pilla bort det brända skalet.
  • Skala och skär ner gurka och löken i mindre bitar och lägg i en stor skål/bunke.
  • Skär ner tomater, paprika och jalapeño i bitar och blanda med gurka och lök i bunken.
  • Salta, peppra och häll på olivolja samt äppelcidervinäger. Blanda runt och låt gärna stå att dra åt sig smakerna minst 3-4 timmar eller gärna över natten.
  • Mixa soppan (gärna lite grovt för en härlig bitig konsistens).
  • Smaksätt soppan med citronsaft eller en tuss vitt vin, grön tabasco och justera med lite extra salt eller citronsaft om det behövs.
  • Servera soppan iskall med smulad fetaost, lite stänk av en god olivolja och plockade basilikablad.